Slikopleskarstvo

Nanašanje barvnih tonov na stene zahteva posebno znanje, ki ga obvladajo pleskarski mojstri oziroma slikopleskarji, kot jih uradno imenujemo.

Slikopleskarstvo je danes obrt, ki se tako kot druge ročnospretnostne obrtne dejavnosti bori za svoj prostor pod soncem, za spoštovanje, cenjenje, saj gre za rokodelske veščine, ki se jih ne da naučiti čez noč, sploh pa ne iz knjig. Praksa in še enkrat praksa je tisto, kar daje pravemu strokovnjaku – slikopleskarju vrednost, da obvladuje slikopleskarska orodja ter se zna spoprijeti z vsakršnim izzivom, ki mu ga zastavi naročnik.

Ko slišimo besedo slikopleskarstvo, najprej pomislimo na barve. In res je tako, slikopleskarstvo je delo z barvami, je umetnost mešanja, nanašanja in kombiniranja barv ter njihovih odtenkov. Če smo bili nekoč zadovoljni zgolj z belimi stenami, danes skorajda ni doma, kjer ne bi prostoru svoj pečat dala izbrana barva sten. A to delo je najbolje prepustiti strokovnjakom pleskarjem, ki poleg barv, tehnik barvanja obvladajo tudi fizikalne posebnosti barvnih tonov, zaščitnih premazov in marsikaterih pleskarskih skrivnosti, ki olajšalo delo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *