Sintal na poligonu varne vožnje na Vranskem

Prevozniki denarja iz koncerna Sintal so svoje vozniške veščine urili na poligon za varno vožnjo na Vranskem. Poligon ima 2,5 km asfaltiranih  stez  s  šestimi  sklopi, ki so urejeni za varno simulacijo različnih prometnih razmer.

Prvi  sklop  poligona  omogoča  spoznavanje vzrokov za zdrs vozila in posledic zdrsa  ter učenje  pravilnih  reakcij,  ko  do  tega  pride. Kombinacija  hidravlične  pomične  plošče, drseče površine  in  vode omogoča spoznavanje in učenje manevrov, s katerimi umirimo avto, se izognemo oviri, pravilno zaviramo in ostalo. Vse to pa je mogoče preskušati na mokri, drseči ali suhi podlagi od hitrosti 50 do 100 kilometrov na uro.

Drugi  sklop  poligona  voznike  spoznava  z zdrsom prednjega ali zadnjega dela avtomobila. To voznik  izkusi pri slalomu, zaviranju v ovinkih, ostrem  zavijanju, menjavi  voznih pasov  in podobnih manevrih. Ta sklop omogoča  tudi podrobno spoznavanje delovanja zavor, pnevmatik, štirikolesnega pogona in elektronskih voznih pripomočkov, kot so ABS, ASR in ESC.

Tretji sklop poligona združuje elemente prvih dveh sklopov, saj vsebuje drsečo in namočeno površino, ki pa je speljana po klancu. Tako vadišče omogoča učenje zavijanja, zaviranja, izogibanja oviram z zaviranjem, optimalno zavijanje v ovinek in učenje zaviranja pred ovinkom – na mokri ali na suhi podlagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *