Se vam avto pregreva?

termostatPregrevanje avtomobila oziroma motorja je pogost problem. Se je tudi vam zgodilo nekaj podobnega? Potem bo verjetno treba zamenjati avtomobilski termostat. Njegova naloga je, da regulira temperaturo motorja oziroma jo nadzoruje tako, da med segrevanjem motorja poskrbi za dovod hladilne tekočine do njega. Če termostat ne deluje, tako kot bi moral, hladilna tekočina ne pride do motorja in ta se začne pregrevati, zaradi česar pride do težav oziroma okvare. Seveda pa okvarjen termostat ni edini, ki lahko povzroča takšne težave, ampak do pregrevanja motorja lahko prihaja tudi iz drugih vzrokov.

Optimalna temperatura motorja

Termostat pri avtomobilu skrbi za to, da je temperatura motorja med delovanjem optimalna. Le tako namreč lahko avto nemoteno deluje in ne prihaja do težav. Ko je motor še mrzel, namreč ni potrebe po dodajanju hladilnega sredstva ali tekočine. Ko pa se motor enkrat dovolj segreje, se nadaljnje segrevanje, ki bi pripeljalo do pregretja, prepreči prav s hladilno tekočino, zato mora termostat omogočiti njen dovod. Če je termostat okvarjen, se to ne zgodi in motor se še kar naprej pregreva.

Zamenjajte termostat in poskrbite za delovanje motorja

Okvarjen termostat lahko povzroči pregrevanja motorja, zato ga je v takem primeru treba zamenjati. Pred tem je seveda treba avto pregledati in ugotoviti, v čem je vzrok napake in zakaj prihaja do pregrevanja. Še pred tem obvezno preverite, ali imate v avtu sploh dovolj hladilne tekočine, ali je ta ustrezna in ali ekspanzijska posoda, v kateri se nahaja, morda ne pušča oziroma ne deluje tako, kot bi morala. Vzrokov za pregrevanje motorja avtomobila je tako lahko več in okvarjen termostat je le eden od njih.

V primeru, da je s hladilno tekočino in z ekspanzijsko posodo vse v redu, pa se vsekakor splača preveriti še termostat. Na srečo ta majhen del avtomobila ni prav drag, tako da boste v primeru, da je problem le v njem, zagotovo veseli, saj za popravilo ne boste odšteli preveč. Še dodatno pa lahko privarčujete, če termostat naročite sami na spletu. Pazite le, da kupite ustreznega, torej takšnega, ki je primeren za vaš model avtomobila, za menjavo pa naj nato poskrbi mehanik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *