Razlike med grafičnim oblikovanjem za tisk in splet

Grafično oblikovanje, kot ga dobite tukaj http://graficnooblikovanje.org/ je niz ustvarjalnih procesov, ki tvorijo kreativni končni izdelek kateri je namenjen boljši prepoznavnosti podjetja ali učinkovitemu podajanju informacij. Grafično oblikovanje se deli na oblikovanje za splet ter oblikovanje za tisk. Ti dve področji grafičnega oblikovanja se glede na končni produkt niti ne razlikujeta, saj bi za spletno stran lahko rekli, da je digitalna oblika časopisa oziroma revije, ki nudi dodatne funkcije kot so forumi, komentarji, pogovor, itd.

Hitro in kakovostno grafično oblikovanje vam nudi podjetje Dominatus d.o.o., katerega odlikuje profesionalen odnos ter dolgoletne izkušnje na področju izdelave spletnih strani ter spletne optmizacije.

Vendar pa se grafično oblikovanje za splet in grafično oblikovanje za tisk močno razlikujeta glede na proces dela. Oblikovanje za splet tako poteka v grafičnih programih pri katerih se uporablja bitna oziroma točkovna grafika medtem, ko se pri oblikovanju za tisk uporablja vektorska grafika, pri kateri se kvaliteta ohranja ne glede na spremembo velikosti. Bitna grafika katera se uporablja pri oblikovanju spletnih strani in spletnih aplikacij izgublja kvaliteto pri zmanjšanju ali povečavi slike, vendar pa je za spletno oblikovanje primernejša. Oblikovanje za splet vsebuje medsebojno sodelovanje med programerjem, ki opravi programerski del projekta (ta postopek pa seveda pri oblikovanju za tisk ni potreben) ter med grafičnim oblikovalcem, ki ustvari vizualno podobo spletne strani oziroma aplikacije. Grafično oblikovanje za tisk se imenuje tudi namizno založništvo oziroma »desktop publishing«. Kot nam še samo ime pove je pri te veji grafičnega oblikovanja končni izdelek natisnjen na papir, karton, tekstil ali druge materiale.