Potek lektoriranja

Za študenta je pomembno, da diplomska naloga čim boljša, zato je http://prevajanje.spletni-slovar.com/lektoriranje ključnega pomena, kar pomeni, da mora biti lektoriranje kakovostno. Ko študent odda svojo diplomo  oziroma datoteke v agenciji za lektoriranje naprej preverijo naravo in vsebino besedila, jezikovno kombinacijo, vrsto naročila, stopnjo zahtevnosti, želeno obliko ter rok dokončanja. Nato dajo v podjetju za lektoriranje to diplomsko nalogo ali datoteko primernemu lektorju za določeno področje. Če je dovolj časa za lekturo, je besedilo ki je popravljeno oziroma lektorirano, je pred izročitvijo skrbno pregledani, kajti s tem zagotovijo najvišjo kakovost lektoriranja.

Na željo stranke, v tem primeru študenta opravijo sodno overovitev lektoriranja. Vendar morajo na to stranke opozoriti že ob naročilu lektoriranja. Velikokrat pa je lektoriranje zelo podcenjena dejavnost. Nekatera podjetja za lektoriranje besedila ustrezno oblikujejo hkrati pa z veseljem upoštevajo posebne želje stranke. Ko je neka diplomska naloga ali izdelek lektorirana, jo podjetja lahko posredujejo preko elektronske pošte, na disketah, cedejih. Nekatera podjetja pa nudijo da lektoriran izdelek tudi natisnejo.

Odvisno za katero podjetje se odločimo. Dandanes ima več ali manj vsako podjetje možnost posredovanja na različnih medijih, tudi prek USB ključa, ki ga lahko prinesete osebno in vam ga vrnejo, takrat, ko svojo storitev opravijo. Lahko pa vse skupaj poteka preko pošte. Študent pošlje besedilo za lektoriranje podjetju, ki se s tem ukvarja in mu te pošljejo lektorirano besedilo nazaj, takrat, ko plača lekturo. Študenti pa se največkrat odločijo kar za lekturo v tiskarnah, ki nudijo lektoriranje in vezavo diplomskih nalog in tako vse opravijo na enem mestu.