Pogosti metodi za izračun ovulacije in plodnih dni

Natančen izračun ovulacije je pomemben zato, ker ženska lahko vnaprej predvidi in izračuna svoje plodne dni in si tako poveča možnosti za zanositev. To je pravzaprav čas v menstrualnem ciklu, ko se zrelo jajčece sprosti iz jajčnika skozi jajcevod in se lahko oplodi s semenčico, če ima ženska v teh dneh spolne odnose.

Plodni dnevi so pomembni za uspešno spočetje in zanositev, zato ženske, ki načrtujejo nosečnost, lahko uporabijo različne metode za izračunavanje plodnih dni v posameznem mesecu. Ženska lahko uporabi metodo koledarja, vendar le-ta daje precej nenatančne podatke, saj ne upošteva bioloških sprememb v telesu. Prav zato merjenje bazalne temperature in lekarniški test predstavljata najbolj pogosti metodi za izračunavanje plodnih dni.

Izračunavanje plodnih dni s pomočjo bazalnega termometra

Izračun ovulacije s pomočjo digitalnega termometra z bazalno temperaturo pomaga ženski določiti obdobje plodnih dni. Pri tem je največja možnost za zanositev v dneh cikla, ko je bazalna temperatura najnižja oziroma tik pred dvigom temperature, ki ostane povišana do naslednjega obdobja plodnih dni.

Pomembno je, da ženska meri temperaturo vsak dan ob isti uri ter da si rezultate vsakodnevno zapiše v grafikon. Na koncu meseca se nato napravi graf, ki spremlja spremembe temperatur skozi čas. Glede na grafični prikaz je zato lažje določiti, v katerih dneh se temperatura dvigne. Nekaj dni pred tem je zatorej najugodnejši čas za zanositev.

Meritve plodnosti s pomočjo lekarniškega testa

Kompleti za izračun ovulacije, ki jih prodajajo v lekarnah in nekaterih drogerijah, zaznavajo LH hormon v urinu. Vrednosti hormona se povečajo en do dva dni pred pričetkom plodnih dni. Podobno kot pri testih za nosečnost, je tudi na te digitalne naprave potrebno urinirati.

Nekaj minut je treba počakati, da se na napravi izpiše vrstica oziroma črtica. Dobro vidna in temna črta pomeni, da je ženska v obdobju plodnih dni. Slabo vidna črta na napravi pa pomeni, da do ovulacije še ni prišlo.

Izostanek plodnih dni in težave z neplodnostjo

Težave s plodnostjo se lahko nakazujejo s tem, ko izračun ovulacije s pomočjo bazalnega termometra in lekarniškega testa več mesecev daje nepravilne ali nekonsistentne rezultate. V tem primeru je dobro, da ženska obišče ginekologa in osebnega zdravnika, ki bo preiskal vzrok za izostanek plodnih dni. Priporočljivo je, da se testov za ugotavljanje plodnosti udeleži tudi partner.

ovulacijaPar pa si lahko pomaga tudi na naraven način. Fertility+ naravna prehranska dopolnila iz Vitanovala so namreč zasnovana za krepitev imunskega sistema in izboljšanje plodnosti. Popolna kombinacija vitaminov, mineralov in antioksidantov uravnava hormonsko ravnovesje in pomaga pri tvorbi spolnih hormonov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *