Kuhinja

Na kaj moramo paziti pri nakupu kuhinje

Nakup kuhinje je velika odločitev in vpliva na naše vsakdanje življenje skozi mnoga leta. Ker se tega opravila ne lotevamo ravno vsakodnevno, je težko vedeti, na katere stvari je treba pri nakupu še posebej paziti. V tem članku smo zato za vas zbrali nekaj kratkih nasvetov, ki vam bodo odločitev olajšali.

Prostor za shranjevanje
Ko hodimo po razstavnih salonih kuhinj, vidimo marsikatero lepotico, in prav tako si zaželimo tudi doma. Ker običajno doma nimamo tako velikega prostora, kot ga imajo v salonu, iz kuhinje odvzamemo nekaj elementov in jo prilagodimo svojemu prostoru. Tu pa se hitro stori velika napaka. Razstavne kuhinje imajo pogosto veliko elementov, ki sicer naredijo kuhinjo lepo in zanimivo, vendar pa niso najbolj praktični za vsakdanjo uporabo. Pri tem mislimo predvsem na razne vitrine, poličke, kombinacijo nizkih in visokih elementov itd.

Pri nakupu se moramo zavedati, da je prostora za shranjevanje v kuhinji vedno premalo, zato se raje kot za lepe elemente odločamo za tiste, ki so praktični. Čeprav visoka omara nekoliko zapre prostor, si bomo za njen nakup hvaleži, ko bo treba pospraviti vse krožnike in posode. Tudi namesto odprtega poličnika se raje odločimo za klasično zaprto omaro, v katero bomo lahko stlačili več stvari, je ne bo treba nenehno pospravljati, pa še prah se ne bo nabiral na posodah.

Praktična razporeditev
Strokovnjaki priporočajo, da pri postavitvi kuhinje upoštevamo pravilo zlatega trikotnika – torej v obliki trikotnika na približnjo enako oddaljenost postavimo tri ključne elemente vsake kuhinje – štedilnik, hladilnik ter pomivalno korito. Pri tem ne pozabimo tudi na četrti element, ki je prav tako pomemben, pa se le redko omenja pri načrtovanju kuhinje – to so koši za smeti. Glede na trend recikliranja ima danes povprečno gospodinjstvo že vsaj 3 smetnjake in nijhova lokacija je še kako pomembna. Vse prej kot prijetno je nositi umazano konzervo čez celo kuhinjo do koša za smeti.

Kvaliteta
Dandanes ja na trgu ponudba kuhinjskega pohištva zares velika, glavna razlika med različnimi ponudniki pa je prav kvaliteta. Visoka cena nam žal ne zagotavlja več dobre kvalitete, zato je veliko bolje, da se pozanimamo o kvaliteti materialov, iz katerih je kuhinja izdelana, katera vodila so uporabljena, kako je z garancijo, servisom itd. Ker se pogosto težave s kuhinjo začnejo šele po nekaj letih, je prav, da kuhinjo kupimo pri stabilnem prodajalcu, ki bo čez nekaj let še vedno posloval in nam bo pomagal rešiti morebitne težave z našo kuhinjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *