migrena1

Migrena ni navaden glavobol

Bolečina, ki je zelo močna, ponavljajoča in utripajoča, se pojavi na eni strani in se nato razširi čez celotno površino glave. Včasih jo spremlja slabost ali celo bruhanje in človeka lahko popolnoma ohromi, da je nesposoben opravljati vsakodneva opravila. Simptomi migrene so različni, saj jo poznamo z avro ali brez nje.

Če protibolečinska sredstva ne delujejo ali se glavobol pojavi prevečkrat po 50. letu starosti in se začne vedno na enaki strani je priporočljivo obiskati zdravnika, da ta preveri mentalne funkcije in začne z določitvijo diagnoze, kar pa zna biti dolgotrajen proces. Na spletni strani Migrena, najdemo vse potrebne informacije, kako se spopasti s to zahrbtno boleznijo, ki nam lahko precej zakomplicira življenje.

migrena

Vzroki za nastanek in simptomi migrene

Kot smo že omenili je glavna značilnost hud glavobol, ki se lahko pojavi, ko se arterije, ki vodijo v možgane, razširijo in zožijo, zato nastanejo motnje vida, prebavil in živčevja. Natančnega vzroka ne poznamo, vemo samo, da so simptomi migrene običajno pogostejši pri ženskah, verjetno zaradi hormonskih sprememb, na žalost pa je ta tudi dedna. Glasen zvok, utripajoča luč, slabe prehranjevalne navade, stres, spalne navade, močan vonj in še kup dejavnikov pa so vzrok slabega počutja.

migrena2

Kako ublažiti bolečino?

Da protibolečinska sredstva začnejo pravočasno delovati, jih moramo zaužiti, ko se pojavijo prvi simptomi migrene, saj nekaj časa traja da se absorbirajo v krvni obtok in začnejo delovati. Ko je glavobol že na višku, protibolečinska, protivnetna in kombinirana zdravila ne bodo učinkovala.

Triptani, ki zožijo žile okrog možganov so še eno zdravilo, ki pomagajo, kadar so znaki prehudi, vendar jih mora predpisati zdravnik. Nekateri se poslužijo tudi metod komplementarne medicine, kar lahko preberemo na spletni strani Migrena. Natančno je opisano tudi, kako lahko ostala zdravila kot so antidepresivi, blokatorji beta in antikolvulzivi pomagajo ublažiti bolečine, da so simptomi migrene v bolj blagi obliki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *