Kaj so ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati so škrob in sladkor. Priskrbite pa si jih lahko na naslovu Pas.si, da se boste prebrali še kaj kar morate vedeti in mi nismo zapisali. Človeško telo ogljikove hidrate spreminja v glukozo, ki jo kri prenaša po telesu ter ga tako oskrbuje z energijo, ko jo potrebuje. Ogljikove hidrate delimo na: sestavljene ogljikove hidrate ter enostavne ogljikove hidrate.

Sestavljeni ogljikovi hidrati so na primer celuloza, saharoza, škrob, vlaknine, mlečni sladkor. Največkrat se nahajajo  v kruhu, testeninah, rižu, zelenjavi in v sadju.  V teh skupinah hrane energijo sproščajo počasi in enakomerno.

Enostavne ogljikove hidrate najdemo v medu, sladkorju, piškotih, poticah, tortah in sladoledu. Energijo sproščajo zelo hitro. Ti ogljikovi hidrati tudi lahko redijo. Zato previdnost ni nikoli odveč. Nekateri strokovnjaki pravijo, da lahko jemo vse, vendar v mejah normale. Drugi pa pravijo, da se vse ne sme jesti, saj določena hrana redi. Če se bomo dovolj gibali in s tem skrbeli za svoje telo, se nam tudi odvečni kilogrami ne bodo poznali, saj jih bomo z gibanjem in potenjem dali ven.

Ogljikovi hidrati naj bi v prehrani predstavljali največji delež. V mišicah ustvarjajo glikogen, ki so osnovno hranilo za rast mišične mase s treningom. O vseh napotkih za rast mišične mase lahko preberete tukaj https://www.internet-oglasevanje.com/napotki-pri-rasti-misicne-mase/. Ogljikovi hidrati se kopičijo v mišicah in jetrih, presežek pa se kopiči kot maščoba v telesu. Torej če želite, da se vam maščoba ne nabere preveč, morate uživati zdravo hrano v kateri so ogljikovi hidrati, vendar v zmernih količinah.