Cenik za najem profesionalnega fotografa

Večina mladih, ki bodo stopili v zakon, želi da je njihova poročna fotografija najlepša. Ker je poročnih fotografov na trgu vedno več, je težja tudi odločitev katerega fotografa izbrati.

Predvsem v tujini obstaja pravilo, da naj bi se za fotografiranje poroke zahtevalo od 10 do 15 odstotkov proračuna namenjenega celotni poroki. Paket, za katerega se bosta odločila in bo popolna poročna fotografija, bi moral vsebovati digitalne fotografije, vendar se morata za vse podrobnosti še pred poroko dogovoriti z izbranim poročnim fotografom.

Talent ni nikoli poceni, dokaz za to je poročna fotografija. Talentu seveda veliko dodajo tudi izkušnje, zato pri izbiri poročnega fotografa preglejta čim več fotografij porok, ki jih je fotograf posnel. Poročna fotografija, ki vam jo bo predstavil, naj ne vsebuje samo fotografij ene poroke, kjer ženin in nevesta izgledata naravnost čudovito, kot iz revije. Lahko se je namreč zgodilo ravno to – fotograf ni fotografiral resnične poroke ampak je bila poročna fotografija popolnoma zrežirana – od modelov, do lokacije. Takšna poročna fotografija ne odseva realnega dela in sposobnosti fotografov.

Pred izbiro fotografa se je dobro pozanimati, kaj vsebuje paket, ki ga ponuja. Tudi tu več ni vedno boljše. Recimo, da dva fotografa za isto ceno ponujata različne pakete. Prvi je pripravljen za ponujeno ceno slike tudi obdelati in jih oblikovati v album, poroko pa fotografira osem ur. Drugi fotograf je na poroki prisoten osem ur, vse druge storitve pa je potrebno doplačati. Če so fotografije drugega fotografa neprimerljivo boljše, bosta seveda izbral zadnjega, ne glede na to, da je pkaet manjši. Pri izbiri fotografa vedno zaupajta svojemu občutku – če s fotografom ne vzpostavita stika, fotografije verjetno ne bodo tako dobre, kot bi lahko bile.